• 06.01.2023
  • Yorumlar (0)

Üniversite sınavına girip başarılı sonuçlar alan adaylar için zorlu döneminin son aşaması tercihlerdir. Üniversite tercihleri nasıl yapılır konusu bu bakımdan büyük önem arz etmektedir. Bu yıl sınav sisteminde yapılan değişiklikler nedeni ile Mart ayında ÖSYM tarafından yayınlanacak olan Başvuru Kılavuzunda sistemle ilgili soru işaretleri ortadan kalkarak, yine ÖSYM tarafından tercih döneminde yayınlanacak Yükseköğretim Programları ve Kontenjanlar kılavuzunda üniversite tercihleri nasıl yapılır sorusuna cevap bulunacaktır.  Bu nedenle burada geçen senenin tercih sistemine ilişkin bilgiler verilecektir. Çünkü yeni sistemde de aşağı yukarı benzer işlemler bulunacaktır. Kısacası buradan alınacak olan bilgilerle bu yıl üniversite tercihleri nasıl yapılır sorusuna cevap bulabilirsiniz.

Üniversite Tercihlerin İşlemlerinin Yapılma Şekli

Üniversite tercihi yapacak olan aday T.C kimlik no.su ve aday şifresi ile birlikte ÖSYM tarafından hazırlanan aday işlemlerinin yapıldığı sisteme giriş yaparak tercihlerinin son şeklini oluşturup ÖSYM?ye gönderecektir. Tercih için sisteme giriş yapılmasından sonra aday tercih listesini oluşturup, onayladıktan sonra tercih işlemi tamamlanabilmektedir. Üniversite tercihleri nasıl yapılır sorusu da bu şekilde bir açıklamaya kavuşmuş olmaktadır. Her yıl üniversite sınavını başarı ile geçip tercih hakkı kazanan adaylara ÖSYM tarafından 24 tercih yapma hakkı tanınmaktadır. Üniversite tercihleri nasıl yapılır sorusunun yanıtı tercih dönemi öncesinde ÖSYM?nin web sitesinde tercih kılavuzu yayınlanarak adaylara sunulmaktadır. Bu nedenle tercih yapacak olan her adayın bu kılavuzu inceledikten sonra tercihlerini yapması gerekir.

Üniversite Tercihleri Oluştururken Nelere Dikkat Edilmelidir

  • Üniversite tercihleri nasıl yapılır sorusu ile karşı karşıya kalan adaylar ; öncelikli olarak kişilik özellikleri, ilgileri, yetenekleri doğrultusunda tercih etmeyi düşündükleri alanları belirlemelidir. Sırf puanı yettiğinden dolayı istemediği bir bölüme tercih listesinde yer vermemelidir.
  • Sınav sonuçları açıklandıktan sonra adaylar puanlarına göre tercih yapmaya hak kazandıkları bölümler üzerinden tercihlerini oluşturacaklardır. Üniversite tercihleri nasıl yapılır? Sorusunun en kritik cevap durumlarından biri de sınavlarda alınan baraj puanlardır.  TYT?de 150 barajını geçen adaylar 2 yıllık ön lisans programları; AYT?de 180 barajını geçen adaylar 4 yıllık ve üstü lisans bölümlerini tercih etmeye hak kazanacaklardır.
  • Bir aday ÖSYM tarafından kendisine tanınan tercihte bulunma haklarının tamamını kullanmak zorunda değildir.
  • Adaylar tercih yapmayı düşündükleri bölüm ve programları belirlerken kılavuzda yer alan Özel Koşullar ve Açıklamalar kısmını dikkatlice okumalıdır.

Üniversite tercihleri nasıl yapılır 

konusunda yukarıda belirtilen ana maddelerin dışına çıkmadan oluşturulacak bir liste sizi hedefinize bir adım daha yaklaştıracaktır bunu unutmayın.

Paylaş:

Yorumlar (0)

Yorum Yazın

Anaokulundan Üniversiteye

Yılların Tecrübesi,Disiplin ve Sevgiyle..

Bize Ulaşın

Anaokulundan Üniversiteye Yılların Tecrübesi,Disiplin ve Sevgiyle..

Bize Ulaşın
  • shape
  • shape
  • shape
  • shape